Продукти

Вижте всички статии

Типове вентилатори

Типове вентилатори

Вентилатора е механично устройство, предназначен да движи въздушния поток чрез система от въздуховоди, както и за директна доставка на свеж въздух или извеждане на замърсен въздух от различни помещения. Управлението на въздушния поток се осъществява чрез спад на налягането между входа и изхода на вентилатора.

Осев (аксиален) вентилатор

Осев (аксиален) вентилатор
Осев вентилатор

Лопатките на перката на осев вентилатор са закрепени към главината под определен ъгъл спрямо равнината на въртене. Най често перката е монтирана директно върху мотора на вентилатора, корпуса на вентилатора е цилиндричен.

При завъртане на перката на осев вентилатор, въздушния поток постъпващ в нея не променя своята посока на движение, а остава успореден на оста на въртене.

Приложение: За директна доставка или извеждане на въздух, или чрез въздуховоди не по дълги от 3 метра, с малко аеродинамично съпротивление.

 

Центробежен осев вентилатор

Типове вентилатори
Центробежен осев вентилатор

Центробежните осеви вентилатори не променят посоката на въздушния поток спрямо перката на вентилатора. Намират приложение във вентилационни системи с големи кръгли въздуховоди изискващи високо налягане на въздушния поток.

Кръглите въздуховоди са със диаметър от 100 до 450 мм., с ефективност от 250 до 4500м3/ч. Вентилатора е оборудван с асинхронен мотор с външен ротор, перката е с обърнати назад лопатки. Моторът е на лагери с цел увеличаване живота на вентилатора.

Корпуса на вентилатора може да бъде от пластмаса, стомана с полимерно покритие или поцинкована стомана която осигурява по голяма защита от корозия и същевременно предава по естетически вид на вентилатора.

Приложение: За вентилационни системи с дълги въздуховоди или в системи изискващи голямо налягане на въздушния поток.

Центробежен вентилатор

Перка на центробежен вентилатор
Перка на центробежен вентилатор с обърнати назад лопатки

Центробежните вентилатори се състоят от две основни части турбина и корпус тип охлюв. Перката на центробежните вентилатори представлява кух цилиндър, по неговата периферия са монтирани лопатките. В центъра на перката се свързва с мотора на вентилатора. Под влияние на центробежната сила въздухът се компресира в спиралния корпус и се извежда от вентилатора през изхода.

Центробежните вентилатори се изработват с обърнати напред или назад лопатки. При обърнатите назад лопатки се постига по нисък разход на енергия с около 20%. Друго важно предимство на обърнатите назад лопатки е че при тях по лесно се освобождава натрупания в

Перка на центробежен вентилатор
Перка на центробежен вентилатор с обърнати напред лопатки

корпуса на вентилатора въздух. Предимството на обърнатите напред лопатки е че осигуряват същите входно изходни характеристики като обърнатите назад лопатки, но с по малък диаметър на перката и по ниски обороти. Така те заемат по малко място и са по безшумни.

Приложение: За вентилационни системи с дълги въздуховоди или в системи с изискващи високо налягане на въздушния поток.

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари